Enlaces

 

Indignació al Parlament Europeu pels espionatges amb Pegasus, com el del Catalangate

El grup d'Els Verds-Aliança Lliure Europea, que inclou els eurodiputats catalans Diana Riba i Jordi Solé, ha proposat el debat arran d'aquest cas

RedaccióActualitzat
TEMA:
PARLAMENT EUROPEU

El ple del Parlament Europeu ha debatut l'espionatge del Catalangate aquest dimecres a la tarda a la seva seu a Estrasburg.

Era un dels punts inclosos en l'ordre del dia, amb el títol "Ús del programari Pegasus per estats membres contra individus, incloent-hi eurodiputats, i la violació de drets fonamentals".

Ha estat un debat proposat pel grup d'Els Verds-Aliança Lliure Europea, on hi ha els eurodiputats catalans Diana Riba i Jordi Solé.

El debat ha començat, justament, amb la intervenció de l'eurodiputada d'aquest grup Saskia Bricmont, que ha assegurat que les revelacions d'espionatge "dels nostres companys catalans" demostra que "la Comissió Europea ha estat espiada".

També ha criticat que el silenci sobre el cas ha estat "eixordador", i ha afegit que la comissió està en perill i que cal prendre mesures urgents.

L'eurodiputada Saskia Bricmont aquest dimecres a Estrasburg

"Examinar en profunditat" l'espionatge

Per part de la Comissió Europea, la CE, ha parlat el comissari de Pressupost, Johannes Hahn, que ha reclamat als estats membres que "examinin en profunditat" l'espionatge amb Pegasus.

Hahn ha dit que la CE no pot investigar "casos específics", perquè "garantir la seguretat nacional" és competència dels estats, tot i que respectant la legislació comunitària.

El comissari ha dit que la CE vol col·laborar activament amb la comissió creada a l'Eurocambra per investigar els casos d'espionatge, i ha condemnat els "accessos il·legals a les comunicacions interpersonals".

Johannes Hahn, comissari europeu de Pressupost, aquest dimecres a Estrasburg

Lenaers: "Això té a veure amb l'estat de dret"

A continuació han intervingut una setantena d'eurodiputats en torns curts d'entre un i dos minuts, entre els quals els 5 catalans independentistes i també alguns d'espanyols.

La majoria d'eurodiputats que han parlat s'han mostrat indignats pels casos d'espionatge irregular amb el programa Pegasus detectats a la UE, el més massiu dels quals és el conegut com a Catalangate, que ha espiat independentistes.

Un del que s'ha mostrat més contundent ha estat Jeroen Lenaers, del Grup Popular Europeu, en què està integrat el PP espanyol, que ha dit que és un problema greu al qual cal fer front "tots plegats":

"L'escàndol no és per haver fet servir Pegasus per evitar el terrorisme, sinó per fer-lo servir per espiar ciutadans innocents, i això no és seguretat nacional, això té a veure amb l'estat de dret i amb la seguretat de la Unió Europea."

L'eurodiputat belga del Grup Popular Europeu Jeroen Lenaers aquest dimecres a Estrasburg

Solé: "Qui va donar l'ordre?"

El primer eurodiputat català que ha intervingut ha estat Jordi Solé, d'ERC, que ha començat recordant que ell ha estat un dels espiats amb el programari Pegasus.

Solé, que ha fet la intervenció en castellà, ha dit que "molt probablement" l'espionatge l'han fet serveis de l'estat espanyol, i ha fet una sèrie de preguntes:

"Qui va donar l'ordre de vulnerar el dret a la meva privacitat i al de la meva família? Hi va haver autorització judicial? Com podria haver autoritzat un jutge un espionatge tan massiu i que vulnera tants drets?"

L'eurodiputat Jordi Solé, d'ERC, aquest dimecres a Estrasburg

Solé també ha preguntat per què s'ha sabut precisament ara que Pedro Sánchez i Margarita Robles també han estat espiats, i ha suggerit que ho han dit per diluir l'escàndol del Catalangate.

Ha conclòs dient que no hi ha "espiats de primera i espiats de segona", i reclamant a la Comissió Europea que demani explicacions als governs que espien fora de la llei.


Puigdemont: "L'amenaça és molt greu"

Poc després Carles Puigdemont ha començat la seva intervenció, que ha fet en francès, recordant que Pegasus va ser utilitzat contra el periodista saudita assassinat a Istanbul Kamal Khashoggi:

"Pegasus s'ha utilitzat sense control per règims autoritaris i també per democràcies. L'amenaça és molt greu. La convenció europea de drets humans i la carta de drets fonamentals de la UE estan en perill. Pegasus i la democràcia no són compatibles."

L'eurodiputat de Junts Carles Puigdemont aquest dimecres a Estrasburg

Montserrat: "L'Estat s'ha de defensar"

La també eurodiputada catalana Dolors Montserrat, del Partit Popular, que ha intervingut just després de Puigdemont, l'ha qualificat de "fugat de la justícia", i ha dit que no li accepta "cap lliçó de legalitat".

Ha afegit que ara està escenificant una "victimització" per convertir-la en "una altra ofensiva política contra l'Estat", i ha justificat implícitament l'espionatge que li hagin pogut fer:

"El mínim que s'ha d'esperar dels serveis d'intel·ligència d'un país, sempre sota l'empara judicial, és que investigui els que prometen repetir delictes. Si l'Estat és atacat, l'Estat s'ha de defensar."

L'eurodiputada del PP Dolors Montserrat aquest dimecres a Estrasburg

Durant la intervenció de Montserrat, que ha qüestionat l'informe de Citizen Lab per la seva suposada proximitat a l'independentisme, l'eurodiputat que moderava el debat li ha reclamat que es cenyís al tema.


Riba: "S'ha compromès la independència de l'Europarlament"

La diputada d'ERC Diana Riba, també víctima de l'espionatge amb Pegasus, en una intervenció en castellà, ha dit que això afecta molt el Parlament Europeu:

"He sigut espiada per Pegasus sent eurodiputada, per tant, tots els que sou en aquesta sala sou també víctimes col·laterals d'aquest espionatge. S'han vulnerat els meus drets polítics, els vostres drets polítics i s'ha compromès la independència de la cambra."

L'eurodiputada d'ERC Diana Riba quest dimecres a Estrasburg

Riba ha dit que seria greu que el govern espanyol estigués involucrat en l'espionatge, però que encara ho seria més que no hi estigués:

"El govern espanyol és l'únic i últim responsable d'aclarir aquest escàndol, ja ha admès que ha comprat Pegasus, i donada la gravetat de la situació, no té cap altra alternativa que informar de qui l'està fent servir, com s'està fent servir, contra qui, i què es fa amb la informació robada."

Riba ha dit que el moviment independentista català és l'oposició més gran que hi ha a Espanya contra les dinàmiques autoritàries. "Per això se'ns empresona, se'ns arruïna i ara se'ns espia", ha afegit.


Comín: "Es pot espiar en una democràcia?"

L'eurodiputat de Junts Toni Comín, que ha fet la intervenció en italià, s'ha preguntat si un espionatge com el Catalangate es pot fer en una democràcia, i s'ha adreçat directament als eurodiputats espanyols:

"M'agradaria fer una pregunta als eurodiputats del PP, del PSOE i de Ciutadans: per què diuen que sí a la comissió d'investigació sobre Pegasus al Parlament Europeu i, en canvi, diuen que no a la comissió d'investigació al Congrés espanyol?"

L'eurodiputat de Junts Toni Comín aquest dimecres a Estrasburg

Zoido defensa "l'ús legítim" de l'espionatge

L'eurodiputat del PP Juan Ignacio Zoido, per la seva banda, ha defensat "l'ús legítim" de les eines d'espionatge, i ha assegurat que és el que passa a Espanya:

"Quan els governs s'aparten de l'ús legítim de la tecnologia, violen l'estat de dret i l'utilitzen al marge de la llei, mereixen la nostra màxima repulsió. Res a veure amb el que alguns afirmen que passa a Espanya."

L'eurodiputat del PP Juan Ignacio Zoido aquest dimecres a Estrasburg

Ponsatí: "Només demanem que facin la seva feina"

Clara Ponsatí, eurodiputada de Junts, ha dit en anglès que la UE té el risc de convertir-se només "en un càrtel d'estats vells amb llibertat per perseguir les minories nacionals".

En aquest sentit, Ponsatí ha reclamat a la Comissió Europea que defensi els drets de les minories en casos com el Catalangate:

"L'estat espanyol és una fantasia distòpica que té lloc sota el testimoni complaent de la Comissió. Comissari, no li demanem que simpatitzi amb les nostres esperances, només demanem que faci la seva feina, que és defensar els nostres drets davant un estat autoritari."

L'eurodiputada de Junts Clara Ponsatí aquest dimecres a Estrasburg

Buxadé: "Poc els han espiat"

L'eurodiputat de Vox Jorge Buxadé ha dit que "poc han espiat i poc han perseguit" els independentistes catalans, als quals ha acusat de "terroristes" i d'"espiar els nens i els professors a les escoles":

"Pensava que parlaríem de seguretat, però ja veig que no, jo no vinc a entretenir-los amb jocs d'espionatge entre polítics que es passen la vida rebuscant en la vida dels ciutadans, però l'esperpent sí que és veure separatistes, colpistes, fugats, condemnats per pertànyer a bandes terroristes, venir a dir aquí sense proves que els han espiat."

Set grups fan torns per triar a cada ple un assumpte d'actualitat sobre el qual celebrar un debat sense resolució. És en aquest marc que la qüestió s'ha introduït a l'agenda, perquè era el torn d'Els Verds per triar el debat temàtic.

El Parlament Europeu també ha ofert als eurodiputats un servei per detectar si el programari d'espionatge els ha infectat els telèfons mòbils.

Els dos europarlamentaris d'Esquerra han estat espiats amb el programari Pegasus, i també han estat espiats l'eurodiputat de Junts Toni Comín i persones de l'entorn de Carles Puigdemont Clara Ponsatí.


L'espionatge, al Congrés els Diputats

El debat arriba el mateix dia que la ministra de Defensa, Margarita Robles, ha tornat a defensar al Congrés l'actuació del CNI. Robles, però, ha evitat pronunciar-se sobre la directora dels serveis secrets, Paz Esteban, cada cop més a la corda fluixa per l'escàndol de Pegasus, amb què també es va espiar els mòbils de la ministra i de Pedro Sánchez.

La Moncloa va portar el cas a l'Audiència Nacional, que aquest dimecres n'ha decretat el secret de sumari.

Aquest dijous Paz Esteban compareix al Congrés dels Diputats.

ARXIVAT A:
PARLAMENT EUROPEUESPIONATGECATALANGATE