Enlaces

 

Aragonès acusa Sánchez de "dinamitar" la via del diàleg amb la gestió del Catalangate

El president demana a La Moncloa "un punt d'inflexió" si vol retornar a un escenari de "confiança mínima"

Actualitzat
TEMA:
CATALANGATE

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha carregat durament contra la gestió que el govern espanyol està fent de l'escàndol de l'espionatge amb Pegasus durant la seva intervenció a la inauguració de les jornades del Cercle d'Economia, un fòrum de tres dies que aplega ponents de màxima rellevància econòmica i política, sota el títol "El moment d'Europa. Esperança política, autonomia estratègica".

Aragonès ha acusat el president espanyol, Pedro Sánchez, de "dinamitar" la via del diàleg amb el govern català per la seva gestió del Catalangate. "Ho dic amb dolor", ha assegurat, en referència a la seva aposta pel diàleg.

Aragonès ha insistit que la seva creença que el diàleg és la via per resoldre el conflicte polític català és "granítica". Tanmateix, ha assegurat que veu, des de la "decepció i la preocupació", que aquesta aposta no és "corresposta" per l'executiu espanyol. En aquest sentit, ha reptat Sánchez a demostrar que la voluntat del govern espanyol en aquesta qüestió és "real":

"Si Sánchez es creu el diàleg, cal depurar i assumir responsabilitats."

Aragonès, durant el discurs inaugural de la XXXVII Reunió del Cercle d'Economia
Aragonès, durant el discurs inaugural de la 37a reunió anual del Cercle d'Economia (EFE/Quique García)

Demana un "punt d'inflexió" a Sánchez

El president ha assegurat que cal "un punt d'inflexió respecte a la gestió dels últims dies" si l'executiu que presideix Sánchez vol tornar a un escenari de "confiança mínima". És per això que ha emplaçat el president del govern espanyol a aclarir "sospites" i "depurar" responsabilitats.

"La indignació i les mesures adoptades davant el seu espionatge [en referència a les escoltes a membres del govern espanyol] són diametralment oposades respecte a la vulneració de la privacitat de membres de les institucions catalanes", ha afegit.

"No pot ser que hi hagi un espionatge bo i justificable, i un de dolent i injustificable. És absolutament inacceptable."

Per Aragonès, és "absolutament imprescindible" que es depurin responsabilitats si la voluntat de negociació de l'executiu espanyol és "real". El president de la Generalitat vol saber qui ha fet l'espionatge i amb quina finalitat, i qui ha tingut accés a la informació.

Pel que fa a la situació econòmica, Aragonès ha reclamat un augment del salari mínim i un pacte de rendes entre els agents socials. El president de la Generalitat considera que és una "prioritat" acabar amb l'espiral de la inflació provocada per l'augment del preu de l'energia arran de la guerra d'Ucraïna.

Tres dies de debat sobre la situació política

La 37a edició de la reunió anual del Cercle d'Economia està dedicada a la situació geopolítica actual. Entre els ponents hi ha la vicepresidenta i ministra d'Afers Econòmics espanyola, Nadia Calviño, així com el conseller d'Economia, Jaume Giró. I també Javier SolanaJosep Piqué o Wayne Griffiths

En la seva intervenció inicial, el president del Cercle, Javier Faus, ha reclamat "unitat, pragmatisme i 'realpolitik'" per afrontar les conseqüències econòmiques de la guerra d'Ucraïna. Faus també ha demanat que la Generalitat "torni a la taula de negociació" amb l'Estat per tornar a reclamar l'ampliació de l'aeroport del Prat.

El president del Cercle d'Economia ha defensat que "Catalunya necessita les millors infraestructures i estar ben connectada". A més, ha celebrat que Barcelona aculli la Copa Amèrica del 2024 i que el govern aposti pels Jocs Olímpics d'hivern de 2030.

Un dels punts forts del debat és l'autosuficiència en aspectes tan rellevants com la defensa, els subministraments i l'energia. També es parla de les conseqüències de la covid a la societat i al món empresarial i del talent femení i del seu lideratge en el món econòmic.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb el president del Cercle d'Economia, Javier Faus
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb el president del Cercle d'Economia, Javier Faus (EFE/Quique García)
ARXIVAT A:
ESPIONATGEPERE ARAGONÈSCATALANGATE