Enlaces

 

Del New York Times a Al-Jazeera: l'aparició de Puigdemont, a les portades internacionals

Les principals capçaleres destaquen que l'expresident s'ha "arriscat" a tornar a Catalunya mentre pesa sobre seu una ordre de detenció

RedaccióActualitzat

Les portades digitals dels principals diaris europeus i nord-americans es fan ressò del retorn de Puigdemont a Catalunya i de l'operació policial per mirar de localitzar-lo.

Ha estat la notícia principal a la portada de la BBC, que porta per títol "La policia persegueix un exlíder separatista català després del seu sorprenent retorn de l'exili".

El també britànic The Guardian ha obert la seva edició digital amb la notícia i destacava els controls policials a les carreteres per intentar saber el parador de l'expresident.

 

Després del discurs que Puigdemont ha ofert davant dels milers de manifestants congregats a l'Arc de Triomf, els Mossos li han perdut la pista i han acabat activant una operació Gàbia, que s'ha aixecat més de tres hores després sense haver pogut localitzar l'expresident.

"Carles Puigdemont reapareix a Catalunya, abans de tornar a desaparèixer", assenyala Le Monde, una de les capçaleres franceses de referència. El diari assenyala que ha desaparegut, després de comparèixer breument, "burlant-se d'una àmplia presència policial".

 

Sense deixar França, Le Figaro també ha informat sobre la detenció d'un agent dels Mossos que seria el propietari del vehicle amb què ha fugit Puigdemont.

 

La versió digital del Corriere Della Sera ofereix als lectors el vídeo de l'arribada de Puigdemont, "escortat per altres polítics independentistes".

 

A l'altra banda de l'Atlàntic, el New York Times subratlla que Puigdemont ha tornat a Catalunya "desafiant l'ordre de detenció" de la justícia i recorda que es trobava a l'exili des del 2017.

 

El Washington Post va en la mateixa línia: "el líder català Puigdemont torna a Espanya després de 7 anys i s'arrisca a ser detingut".

 

Al-Jazeera, mitjà radicat a Qatar, ha apuntat que el govern espanyol podria estar "en risc" si el líder independentista és detingut en la seva tornada.

Tot i que no és un mitjà convencional, un usuari de X ha mostrat que el succés també ha aparegut a les notícies que es mostren al metro de Tòquio:

 

ARXIVAT A:
JUNTSINVESTIDURACARLES PUIGDEMONTPARLAMENT DE CATALUNYA

 

La pacient va rebre l'alta al juny i es recupera satisfactòriament
CATALUNYA MIGDIA

Desplaçar úter i ovaris: operació pionera per preservar la fertilitat d'una dona amb càncer

S'ha fet a l'Hospital del Mar de Barcelona i consisteix a desplaçar els òrgans reproductius de la zona pèlvica fins a la part alta de l'abdomen de la pacient, de manera que s'allunyen de la zona que rep radioteràpia i no queden danyats

Enllaç a altres textos de l'autorimgauto48

PURIFICACIÓ BARCELÓ

Redactora de la secció de Societat de Catalunya Ràdio, especialitzada en ciència

@pjbarc

Curar un càncer és vital, però permetre que una dona jove sotmesa a tractament pugui decidir si vol ser mare en el futur també és important. La medicina ja fa temps que treballa per fer-ho possible i el Servei de Ginecologia de l'Hospital del Mar ha fet un altre pas endavant.

La pacient és una dona de 36 anys que tenia un tumor al recte i a la que se li va practicar una doble cirurgia. La primera operació es va fer el novembre del 2023. Va consistir en una mena d'autotrasplantament de l'úter i dels ovaris de la pacient, que es van traslladar a la part superior de l'abdomen per evitar que es veiessin afectats per la radiació, com explica la doctora Anna Maria Reig, metgessa adjunta del Servei d'Oncologia Radioteràpica:

"La radioteràpia pelviana a les dosis necessàries per aconseguir la curació d'un tumor rectal provoca un dany irreversible tant en l'àmbit uterí, provocant infertilitat, com ovàric, ocasionant menopausa precoç a les pacients joves."

Un cop fet el tractament oncològic, el juny passat es va fer la segona operació: es va extirpar el que quedava de tumor al recte -un cop reduït amb la radioteràpia- i es van tornar a col·locar l'úter i els ovaris al seu lloc. Una operació complexa que es va fer amb l'ajuda de la tecnologia robòtica.

L'operació es va fer amb l'ajuda del robot Da Vinci (Hospital del Mar)

A la pacient li van donar l'alta 10 dies després d'aquesta segona intervenció i es recupera satisfactòriament.


Pla per atendre càncers ginecològics

Després de l'èxit d'aquesta primera transposició uterina i d'ovaris de tot l'Estat, l'Hospital del Mar oferirà aquest servei a totes les dones joves amb càncer pelvià, principalment de recte --un tipus de càncer que està augmentant en pacients joves--, però també de vulva i vagina, tot i que són poc freqüents. Així ho explica la cap del Servei d'Obstetrícia i Ginecologia, la Dra. Gemma Mancebo:

"A les dones per sota dels 40 anys els oferirem la transposició uterina perquè puguin ser mares en el futur, i a les que en tinguin menys de 47 i vulguin evitar la menopausa precoç els oferirem la transposició ovàrica."

De fet, l'Hospital del Mar ja havia fet intervencions d'aquest tipus --però només dels ovaris-- per evitar que les pacients joves amb càncer de cèrvix tampoc tinguessin una menopausa precoç. L'operació d'aquesta pacient de 36 anys, però, ha estat la primera en què s'ha actuat conjuntament en ovaris i úter.

L'equip que ha fet possible la intervenció està format íntegrament per dones (Hospital del Mar)

A tot el món només s'han fet una vintena d'operacions d'aquest tipus --molt poques a Europa-- i algunes de les dones intervingudes amb aquesta tècnica de trasllat d'òrgans dins del cos ja han pogut ser mares. El primer nadó va néixer al Brasil l'any 2022 i aquest any n'ha nascut un altre als Estats Units.

 

 

ARXIVAT A:
SALUTCÀNCER

 


Resultats esperançadors d'una vacuna d'ARNm contra el càncer de cervell més agressiu

S'ha provat en quatre pacients de glioblastoma que van viure fins a un 50% més del temps esperat, i ara s'ampliarà la mostra

RedaccióActualitzat

Quatre pacients adults amb glioblastoma, el tumor cerebral més agressiu i letal, han aconseguit viure fins a un 50% més del temps esperat gràcies a una vacuna experimental d'ARNm desenvolupada a la Universitat de Florida, als Estats Units.

Es tracta del primer assaig clínic en humans d'aquesta vacuna, que s'encarrega de reprogramar el sistema immunitari per atacar el tumor maligne més comú al cervell, amb una supervivència mitjana d'uns 15 mesos i que habitualment es tracta amb cirurgia, radiació i alguna combinació de quimioteràpia.

Tot i l'interès de les dades, que s'han publicat aquest dimecres a la revista Cell, les proves es van fer en malalts terminals i són tot just l'inici d'un període de més proves en humans que començaran a partir d'ara.

En el marc del mateix estudi també s'ha comprovat com una desena de gossos amb càncer cerebral terminal i sense cap altre tractament disponible van viure una mitjana de 139 dies, en comparació amb una supervivència mitjana de 30 a 60 dies habitual en els gossos amb aquesta malaltia.

L'avenç, que prèviament ja s'havia provat en ratolins, ara es provarà en un assaig clínic pediàtric de fase 1 per al càncer de cervell.

La pròxima fase inclourà pacients pediàtrics amb càncer de cervell (Pexels)

Les particularitats del mètode

Per als investigadors, el descobriment obre la porta a una nova manera d'aconseguir que el sistema immunitari combati càncers notablement resistents als tractaments.

Per aconseguir-ho, els científics fan servir un sistema de la tecnologia d'ARNm i nanopartícules de lípids, similar a les vacunes COVID-19, però amb dues diferències clau: l'ús de cèl·lules tumorals pròpies d'un pacient per crear una vacuna personalitzada, i la injecció de grups de partícules, en comptes de partícules individuals.

La vacuna es va personalitzar per a cada pacient amb l'objectiu d'aprofitar al màxim el seu sistema immunitari únic.

Als pacients se'ls va extreure material genètic anomenat ARN del tumor extirpat quirúrgicament, i després es va amplificar i embolicar l'ARN missatger (el plànol del que hi ha dins de cada cèl·lula) per provocar una resposta del sistema immunitari.

Segons els responsables de l'estudi, el nou mètode, que s'administra per via intravenosa, no només ha demostrat que és capaç d'"educar" el sistema immunitari per detectar el tumor, sinó que estimula una resposta "ràpida", en menys de 48 hores.

El nou mètode, segons els científics, provoca una resposta ràpida del sistema immunitari (Pexels)

Els pròxims passos

La nova publicació arriba després de set anys d'estudis, començant en models preclínics de ratolí i després en un assaig clínic de 10 gossos de companyia que havien desenvolupat espontàniament un càncer cerebral terminal i no tenien altres opcions de tractament.

Ara, la prova que s'ha fet en quatre humans servirà per garantir la seguretat i la viabilitat de prova abans d'ampliar-se a un assaig més gran.

El següent pas serà un assaig clínic de Fase I ampliat per incloure fins a 24 pacients adults i pediàtrics per validar els resultats. Un cop es confirmi una dosi òptima i segura, s'estima que en la Fase 2 hi participaran 25 infants.

Malgrat els resultats prometedors, els autors reconeixen que la incertesa continuada sobre la millor manera d'aprofitar el sistema immunitari alhora que es minimitza el potencial d'efectes secundaris adversos continua sent un obstacle per avançar.

 


La història del Raúl, a qui han fet la primera cirurgia per un tumor cerebral inoperable

Ho han fet a l'Hospital del Mar, que incorpora a la seva cartera de serveis aquesta cirurgia, que també podran aplicar a les metàstasis cerebrals que hagin esgotat les opcions terapèutiques.

Actualitzat

No acostuma a avisar i encara es desconeix per què es desenvolupa. El glioblastoma és un tumor cerebral maligne que apareix directament al cervell i és molt agressiu.

Així com en altres tipus de càncer les noves teràpies han canviat radicalment alguns pronòstics, en aquest  "en els últims 20 anys no hem tingut cap tractament de drogues noves", explica la cap de la Secció de Neurooncologia de l'Hospital del Mar, María Martínez García.

L'Hospital del Mar ha estat el primer centre de l'Estat a oferir una nova alternativa. Han fet la primera cirurgia làser per tractar amb ablació termal -la forma tècnica de parlar d'una mena de cremada- un glioblastoma fins ara inoperable. 


El primer pacient, el Raúl

El primer, i de moment encara únic, pacient ha estat Raúl González Rodríguez, de 45 anys. És anestesista, té formació en cures intensives i des de l'inici ha sabut el pronòstic: "Però he volgut aplicar-me el que li diria a un pacient: això serà una muntanya russa d'emocions. Tranquil·litat, i fes cas del que et diguin."

En tot moment s'ha comportat com un pacient qualsevol i s'ha posat a les mans dels especialistes que el tracten. 

Raúl González Rodríguez, el primer intervingut d'un glioblastoma amb làser

El seu diagnòstic va arribar fa dos anys. Havia canviat la cura dels pacients de covid de les UCIs de Sant Pau per anar on la pandèmia era més mortal, a l'Àfrica, on acumulava anys com a cooperador internacional. Es va instal·lar a Brazzaville, a la República del Congo, per coordinar l'atenció sanitària de la covid a tot el continent.

Ho explica amb un somriure d'orella a orella, perquè és una de les experiències que li permeten afirmar amb rotunditat: "He tingut una vida plena". Era un dia qualsevol quan "de cop i volta no aconsegueixo posar el carregador al mòbil, i començo a tenir convulsions a la mà i al peu". Encara no ho sabia, però eren els primers símptomes del tumor que estava pressionant el cervell.  

Li van fer una ressonància i ell mateix ja ho va veure.

"Jo ja veig el tumor. Truco a una amiga neuròloga. Li envio la imatge i em diu: 'Has de venir cap a Barcelona ja'"

Inicialment pensaven que podia haver agafat un paràsit. Però tres setmanes després de la primera cirurgia per extreure-li el tumor la biòpsia confirmaria que era un glioblastoma. 
 

Els símptomes apareixen de sobte

El seu cas no és una excepció, els símptomes acostumen a aparèixer de sobte, i per això sovint és un tumor que es diagnostica a urgències quan un pacient arriba amb un mal de cap, una crisi epilèptica... "Normalment, no donen símptomes abans i no tenim ara mateix com prevenir-los o detectar-los de manera precoç", afirma la doctora Martínez García.

Aparell de ressonància magnètica de l'Hospital del Mar

Al cap d'un any el càncer va reaparèixer. La neurocirurgiana de l'Hospital del Mar Gloria Villalba Martínez el va tornar a operar --per segona vegada una cirurgia oberta-- i l'hi va treure per complet.

Però aquest any torna a aparèixer un nou tumor, i aquesta vegada afecta una zona que es considera inoperable per la gran probabilitat de greus seqüeles neurològiques. És llavors quan la doctora Villalba li proposa ser el primer a l'Estat a fer-se una ablació termal ("en paraules senzilles: cremar una lesió").

El Raúl accepta:

"Ho faig perquè tinc ganes de viure i, tot i que he tingut una vida molt plena, tinc ganes de viure i de continuar endavant."


És per a pacients molt concrets

Aquesta tècnica ja s'utilitza --l'Hospital del Mar va ser pioner a l'Estat el 2019-- en alguns casos d'epilèpsia que no respon als fàrmacs. Aquesta experiència és el que els ha permès oferir-ho també per al glioblastoma.

Però és per a pacients molt concrets perquè s'han de complir tres condicions: que el pacient hagi arribat al màxim de tractaments, que es trobi bé i que tingui ganes de seguir lluitant i que les característiques del tumor també permetin oferir aquest tractament.

La doctora Villalba és molt clara sobre què pot aportar aquesta intervenció:

"És una malaltia on aquest tractament és una arma més per allargar la supervivència, però no curarà la malaltia."

La intervenció 

El Raúl complia perfectament totes les condicions. Però ell també hi va posar les seves: "El primer per mi ha estat mantenir la meva autonomia; m'he preparat per a la mort, estic preparat per morir, però el que no vull és deixar de ser autònom."

Si no sortia com esperaven no voldria continuar endavant.

Quiròfan amb la neurocirurgiana Gloria Villalba intervenint un pacient

El van operar el 21 de maig. La cirurgia comença amb la planificació de la trajectòria per introduir les sondes làser fins al tumor. Amb ajuda d'un braç robòtic i unes petites incisions es col·loquen amb precisió mil·limètrica al pacient amb anestèsia general.

Llavors, amb una ressonància magnètica comproven la posició de les sondes i on començarà l'activació del làser. 

Les posen als llocs concrets que volen cremar i al voltant marquen uns punts de seguretat, explica Jaume Capellades, cap de la Unitat de Neuroradiologia de l'Hospital del Mar. Si la temperatura puja massa en un d'aquests punts la màquina s'atura automàticament per no lesionar cap part que no sigui la tumoral.

Termografia per ressonància per monitoritzar la temperatura

A temps real, afegeix Capellades, van veient com va canviant de color: "Va augmentant la temperatura. 63, 65, s'ha arribat a 80 graus." En un altre monitor miren com va avançant la lesió. 

Després de quatre hores d'anar avançant en la cremada el tumor ha desaparegut. Aquesta tècnica també l'oferiran a persones amb metàstasi cerebral que hagin esgotat les opcions terapèutiques. Es tracta de donar més temps i opcions a pacients com el Raúl, que ja no en tenia:

"Els meu propòsits han siguts complerts, o sigui que sí que em sento satisfet amb mi mateix. O sigui, si m'haig de morir demà, estic tranquil."

 

Un virulent incendi arrasa un bloc de pisos de 14 plantes a València

Hi ha 4 víctimes mortals, 14 persones desaparegudes i 15 ferits, cap dels quals corre perill

Ferran Vila CabanasActualitzat

Notícia actualitzada: 10 morts en l'incendi d'un edifici a València

Un virulent incendi ha devorat un bloc d'habitatges de 14 pisos a València. El foc s'ha declarat aquest dijous a la tarda i continua cremant. Els bombers han trobat les restes de quatre víctimes mortals i busquen 14 persones desaparegudes a l'edifici situat al barri de Campanar de València.

Les flames que han arrasat les 14 plantes d'aquest bloc residencial s'han iniciat poc després de les cinc de la tarda de dijous.

El subdirector general d'Emergències, Jorge Suárez, ha confirmat que les quatre víctimes les han trobat a la part exterior de l'edifici, i que no podran accedir a l'interior fins que baixi la temperatura.

Segons ha confirmat l'Ajuntament, la recerca de desapareguts se centra en 14 persones que els seus familiars no han pogut localitzar des que ha començat el foc.

Els bombers han aconseguit rescatar dues persones atrapades en un balcó, mentre que molts altres veïns han pogut fugir de les flames quan s'han adonat del perill.

Durant tota la nit, els serveis d'emergència han estat remullant aquest matí la façana de l'edifici.

L'edifici està dividit en dos sectors i té més d'un centenar d'habitatges (Reuters/Eva Manez Valencia)

El balanç d'assistències mèdiques indica que s'han atès catorze ferits, dels quals com a mínim sis són bombers. Nou dels ferits són homes d'entre 25 i 57 anys; 4 són dones entre 27 i 81 anys; i un menor de 7 anys.

Se sap que hi ha un bomber amb fractura de canell, dos bombers amb cremades a les mans i inhalació de fum, i dos homes, una dona i un menor atesos per inhalació de fum.

El foc ha generat grans flamarades i una densa fumera que ha afectat tot l'edifici, situat entre els carrers Mestre Rodrigo i Poeta Rafel Alberti. A la zona hi ha hagut ratxes de vent de 60 km/h durant la tarda de dijous.

Les flames s'han propagat ràpidament per tot l'edifici (Europa Press)

Els serveis d'emergències han mobilitzat 22 dotacions de bombers, set SAMU, dos SVB i una desena d'efectius de la Unitat Militar d'Emergències fins al lloc de l'incendi, que podria haver-se estès ràpidament a través d'uns aïllaments tèrmics de la façana.

Segons han explicat alguns veïns, el conserge de l'edifici ha avisat ràpidament de les flames picant els timbres.

La part de l'edifici on s'ha originat el foc s'ha pogut desallotjar, segons la Policia Local, però l'incendi ha saltat ràpidament cap a una altra zona on han quedat atrapades diverses persones. Dues les han pogut rescatar del balcó quan faltaven pocs minuts per les vuit del vespre.

En un primer moment s'havia informat que les flames afectaven dos edificis contigus, si bé es tracta d'un únic complex residencial de 138 habitatges.
 

Ajuda per als afectats

S'han habilitat hotels per acollir les persones afectades pel foc als seus habitatges. La Creu Roja ha desplaçat psicòlegs per atendre les persones afectades, i també s'han activat serveis psicològics de l'ajuntament.

A més, la policia s'ha encarregat d'agrupar els veïns i identificar-los per tal de fer la llista de desapareguts.

Molts veïns són a la zona i han pogut veure el ràpid avanç de les flames (Reuters/Eva Manez)

Els serveis d'emergència han instal·lat un hospital de campanya a la zona, que s'ha acabat desmuntant, i han establert un ampli cordó policial per evitar que la gent es pugui apropar a l'edifici afectat.

A més, els serveis d'urgències de centres com l'Hospital de la Fe s'han arribat a triplicar gràcies als reforços de sanitaris que hi han anat voluntàriament en veure les imatges del foc. També s'han coordinat les unitats de cremats dels diferents hospitals.

Els serveis d'emergències han habilitat un hospital de campanya (Reuters/Eva Manez)

Aquestes imatges publicades per la televisió pública valenciana permeten veure com ha començat l'incendi:


En aquest altre vídeo es pot veure el moment en què un bomber ha hagut de saltar des d'un terrat de l'edifici per escapar-se de les flames:


Durant la tarda s'han viscut moments de tensió a la zona, com es pot veure en aquestes altres imatges d'À Punt:


Els polítics, amb les víctimes

Diferents representants polítics s'han solidaritzat amb les víctimes. Entre altres, l'alcaldessa de València i el president de la Generalitat Valenciana, María José Català i Carlos Mazón, que s'han desplaçat fins a la zona.

ARXIVAT A:
INCENDISPAÍS VALENCIÀINCENDI VALÈNCIA

 

Els equips d'emergència troben nou morts a l'interior de l'edifici incendiat a València

La policia científica rebaixa la xifra inicial de 10 persones mortes i continua investigant les causes del foc

RedaccióActualitzat

Extingit, des de primera hora, l'incendi que ha arrasat un edifici d'habitatges de 14 plantes del barri de Campanar de València. Ara per ara, el balanç de víctimes és de nou persones mortes i 15 ferits. De la llista de persones que figuraven com a desaparegudes, aquest matí se n'han pogut localitzar quatre amb vida.

"Podem dir que aquestes persones sense localitzar coincideixen amb els cossos que s'han trobat a l'edifici i que en aquests moments són traslladades per part dels responsables". Ho han explicat la delegada del govern espanyol al País Valencià, Pilar Bernabé, i l'alcaldessa de València, Maria José Catalá, en una nova compareixença davant dels mitjans de comunicació aquesta tarda.

Bernabé, que ha refusat donar més detalls, assegura que són optimistes. Després d'aquesta primera inspecció de l'edifici, continuaran les tasques de recerca "durant totes les hores que siguin necessàries". Tots els detalls de la investigació estan sota secret de sumari.
 

Suport als afectats tot el cap de setmana

Catalá ha anunciat un minut de silenci per a les víctimes demà a les 12 del migdia a la porta de l'Ajuntament de València. Una estona abans, faran pública una moció signada per tots els portaveus.

Continuen les inspeccions de l'edifici arrasat pel foc a València
Continuen les inspeccions de l'edifici arrasat pel foc a València

L'alcaldessa ha recordat que durant tot el cap de setmana estarà obert el punt d'atenció als reallotjats, que el consistori ha habilitat a l'edifici municipal de Tabacalera. A partir de dilluns, també hi haurà una oficina perquè tots els afectats per l'incendi que ho necessitin puguin fer-se un nou DNI.

Almenys 105 persones de l'edifici han estat reubicades en places hoteleres de la ciutat de València i reben suport psicològic, segons l'alcaldessa. Una xifra que ha augmentat des d'ahir.

La Creu Roja ja ha atès 63 persones, entre elles 11 bombers, a través dels seus equips d'intervenció psicosocial als diferents punts de suport habilitats des de l'inici de l'incendi. 

 

Els Bombers no ha pogut entrar a l'edifici fins a quarts de dotze. La primera imatge de bombers a l'interior, al costat d'un balcó i d'una finestra, s'ha pogut captar quan faltaven vint minuts per les 12 del migdia.


Més tard, un cop han certificat que s'hi podia entrar amb seguretat, també hi ha entrat la policia científica; tots dos cossos treballaran conjuntament per investigar les causes de l'incendi.

Les flames han arrasat completament l'edifici (EFE/Biel Aliño)

Pel que fa als ferits, dels 6 que han passat la nit ingressats, quatre ja han estat donats d'alta i només en queden dos a l'hospital, dos bombers.

Dos bombers, davant la façana, completament destruïda (EFE/Manuel Bruque)

Abans de poder-hi entrar, els Bombers han anat refredant l'estructura des de primera hora i fent-ne una inspecció ocular des de l'exterior, després d'haver treballat tota la nit i matinada en l'extinció del foc.

Atiat pel material de la façana i el vent, el foc s'ha escampat ràpidament (EFE/Biel Aliño)

Els materials de recobriment de la façana, molt inflamables, i el fort vent que bufava en el moment de l'incendi han fet que el foc es propagués molt de pressa a les catorze plantes de l'edifici, verticalment i horitzontalment, en el que ja es considera el pitjor incendi de la història de València. En total, han resultat afectats 138 habitatges i diversos locals comercials.

Dos bombers inspeccionant la part superior de l'edifici, aquest matí (EFE/Manuel Bruque)

Pel que fa al vent, bufava de ponent i es dona la circumstància que va tenir la màxima intensitat en el moment en què es va declarar l'incendi, cap a quarts de sis, i va arribar a ràfegues de 50 i 60 quilòmetres per hora entre les 17.00 i les 19.00.

Aquest matí s'han incorporat a les tasques d'extinció i rescat 87 efectius i 38 mitjans de la Unitat Militar d'Emergències (UME), entre els quals un dron.


Obertes les primeres diligències

La justícia ja ha obert unes primeres diligències prèvies per investigar les causes de l'incendi de València. La magistrada titular del jutjat d'instrucció número 10, en funcions de guàrdia, que ha pres la decisió després de rebre un avançament de l'atestat policial, també ha decretat el secret de les actuacions, "per protegir les indagacions policials i la intimitat de les víctimes i els seus familiars", segons una nota feta pública pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV).

Integrants de la policia científica i forenses (EFE/Biel Aliño)

A més, s'ha constituït una comissió judicial, integrada per aquesta magistrada, un lletrat i quatre equips forenses, que ja s'han desplaçat fins a l'edifici incendiat per procedir a l'aixecament dels cadàvers localitzats i ordenar que se'n facin les autòpsies i es procedeixi a la identificació.

Per facilitar les tasques d'identificació, d'altra banda, s'han habilitat punts de recollida de mostres d'ADN de familiars de les víctimes.


Jutjats i forenses, en alerta

La consellera de Justícia i Interior del govern valencià, Elisa Núñez, ha anunciat que l'Institut de Medicina Legal de València (IML) ha preparat quatre equips de forenses "per al que pugui venir d'ara endavant". També s'han reforçat els jutjats de guàrdia i la seva coordinació amb els forenses, i el personal especialitzat en l'atenció a familiars de víctimes mortals.

Un grup de bombers a l'exterior de l'edifici (EFE/Biel Aliño)

A més, s'ha demanat que es desplacin fins a València dos odontòlegs de l'equip de grans catàstrofes que té la seu a Madrid, per participar en tasques d'identificació de cossos, si fos el cas.

La Policia Nacional ha informat que ha enviat a València un equip multidisciplinari de la Comissaria General de Policia Científica, integrat per 15 agents: 6 de la Unitat Central d'Identificació, 2 de la Unitat Central d'Anàlisis Científiques i 7 de la Unitat Central d'Investigació en l'Escena del Delicte.


Quatre víctimes mortals localitzades amb dron

Les quatre primeres víctimes mortals, confirmades dijous, les van localitzar amb un dron, perquè aleshores els Bombers encara no podien entrar a l'edifici.

Entre els ferits hi ha un infant de 7 anys, quatre dones d'entre 27 i 81 anys, i nou homes d'entre 25 i 57 anys. Set dels ferits són bombers, que presenten cremades i algun traumatisme.

Equips d'emergència, aquest dijous, al peu de l'edifici incendiat (Reuter/Eva Manez)


Punts d'atenció i ajudes per als afectats

S'han habilitat dos punts d'atenció a les persones afectades: un a tocar de l'edifici, per atendre els familiars, amb un equip social i un de psicòlegs; un altre, a l'Ajuntament, amb un equip de psicòlegs, per a les persones desplaçades, els habitants de l'edifici que han perdut casa seva i que han passat la nit a casa de familiars o amics o en un hotel.

María José Catalá, alcaldessa de València, i Carlos Mazón, president de la Generalitat Valenciana, durant una atenció als mitjans, aquest matí (EFE/Manuel Bruque)

"Estem treballant en una solució per a tots els veïns en els pròxims mesos, perquè sabem que aquí hi ha gent que ho ha perdut tot, començant per la documentació, i no volem que tinguin ni un minut d'incertesa", ha dit Catalá, abans d'afegir que estan abocats  a "acompanyar en el dol i ajudar les persones que han perdut algun familiar i acompanyar en les seves necessitats les persones que han perdut casa seva, la documentació, els seus records, la roba... tot".

Aquest migdia, l'Ajuntament de València ha anunciat que ha posat a disposició de les famílies afectades un edifici amb 131 habitatges, de nova construcció.


L'alcaldessa ha volgut agrair la solidaritat dels veïns de València i de les empreses que s'han ofert a ajudar. També ha tingut paraules per als equips d'emergència, com la resta d'autoritats.


Diverses entitats, a disposició dels afectats

Creu Roja ha desplegat un dispositiu sociosanitari, d'unes 40 persones, per atendre els afectats. "Bàsicament, el que fem és acompanyar les persones, donar suport emocional, intentar fer un primer auxili psicològic i, sobretot, ajudar en aquestes situacions que s'estan vivint, que són un xoc", ha explicat Miguel Ángel Sotillos, coordinador de l'entitat al País Valencià.

El Col·legi d'Advocats de València, per la seva banda, ja ha habilitat un servei per atendre els veïns, que hauran de reclamar pels danys i les pèrdues que han tingut a la seva asseguradora o a la de la comunitat de propietaris. I entitats com Facua-Consumidors en acció s'han posat a disposició dels afectats per ajudar-los a exercir els seus drets.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, acompanyat de l'alcaldessa de València, María José Catalá, i del president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón (EFE/Biel Aliño)

Mazón ha anunciat un decret, elaborat en coordinació amb l'Ajuntament, de mesures econòmiques i de restitució per als veïns afectats.

El vicepresident del govern valencià, Vicente Barrera, ha explicat més tard que dilluns es farà un Consell de Govern extraordinari per "implementar les primeres mesures d'ajudes, tant econòmiques com humanes, com sanitàries, com psicològiques" per als veïns de l'edifici incendiat.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha desplaçat fins a València i ha visitat la zona afectada acompanyat de Catalá i Mazón. "Som aquí per proveir les ajudes i els serveis a l'Ajuntament i a la Comunitat, per poder respondre al més urgent", ha explicat Sánchez, i també, ha afegit per aclarir què ha passat i poder ajudar les persones afectades per "aquesta terrible tragèdia".

Sánchez s'ha referit a l'onada de solidaritat generada per l'incendi i ha volgut "reivindicar aquest esperit de solidaritat, de compromís i d'empatia, perquè, en situacions tan dramàtiques com les que estem vivint, això és el que necessitem mostrar amb les víctimes i els familiars".


Tres dies de dol i suspensió de l'inici de les Falles

L'Ajuntament de València ha decretat tres dies de dol oficial, entre aquest divendres al migdia i dilluns al migdia; un dol que ha dut la Junta Central Fallera a suspendre els actes previstos per aquest cap de setmana, com la Crida amb què comença la celebració de les Falles, la macrodespertà i la mascletà de la plaça de l'Ajuntament, previstes per diumenge.


En un missatge publicat a les xarxes socials, la Junta Central Fallera ha expressat el seu "suport a les famílies afectades" i a les persones que han treballat en l'extinció de l'incendi. Ha informat, a més, que treballen per buscar noves dates

El govern del País Valencià també ha emès un decret que fa extensiu el dol oficial a tot el País Valencià, amb les banderes exteriors dels edificis de la Generalitat a mig pal. Mazón, de tota manera, quan ha avançat la mesura, ha deixat clar que cada Ajuntament tindrà autonomia per decidir si suspèn o no actes previstos per aquest cap de setmana.


Suspensió dels partits del València i del Llevant

La Lliga, d'altra banda, ha acceptat la petició del València i el Llevant de suspendre els partits que aquest cap de setmana havien de disputar, respectivament, contra el Granada, a l'estadi Los Cármenes, de la Lliga EA Sports, i contra l'Andorra, al Ciutat de València, de la Lliga Hypermotion.

ARXIVAT A:
INCENDISPAÍS VALENCIÀINCENDI VALÈNCIA
NOTÍCIES RELACIONADES